Pasi Tuohimaa

KOK, Kyllä ✅, Kyllä ✅
362
 

Sitoudutko edistämään Malmin lentoaseman säilyttämistä ilmailukäytössä valtuustotyössäsi?

 
Kyllä
 
Olen aina ollut sitä mieltä, että Malmin lentokenttä ihan kulttuurihistoriallisista syistä, mutta monista muistakin perustelluista syistä, pitäisi säilyttää ilmailukäytössä. Alkusyy päätöksiin luopua kentän ilmailukäytöstähän oli se, ettei valtio halunnut jatkaa lentotoimintaa Helsingin omistamalla Malmin alueella. Lentokentän ylläpitäminen ja lentoliikenne on valtion vastuulla, ei Helsingin kaupungin. Valtio ei kuitenkaan vieläkään ole pystynyt osoittamaan Malmille edes korvaavaa kenttää. Tämän jälkeen, jo lähes parikymmentä vuotta sitten, Helsinki on tehnyt omat suunnitelmansa ja päätöksensä asuntorakentamisesta alueelle. Yhä vielä siis nämä päätökset, jotka jo on käsitelty korkeinta hallinto- oikeutta myöten ja todettu laillisiksi, halutaan estää ja kenttä säilyttää. Ok, kannatan. Mutta ei siis ihan simppeli nakki mahdolliselle tulevalle kaupunginvaltuutetulle ratkaistavaksi. Kaupunki kun ei päätä valtion ylläpitämien lentokenttien toiminnasta, vaikka haluaisikin. En tiedä millä mallilla kenttä toimisi, jos se jatkuisi ilmailukäytössä. Helsinkiläisenä veronmaksajana olisin tässä kohtaa todella tarkkana. Mutta, tämä ei ole kuntavaaliehdokkaalle pelkkä kyllä tai ei kysymys. Mutta nyt tuli se kyllä.
 

Sitoudutko kannattamaan kunnallisen, neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä, jos lain edellyttämä määrä kuntalaisia kannattaa asiaa?

 
Kyllä
 
Kyllä nyt tai sitten yhtä rehellinen vastaus olisi, että en osaa sanoa. Voidaan äänestää, jos riittävän moni sitä haluaa. Mutta onko koko kansanäänestys ihan ajan haaskuuta? Velvoittaako se lopulta muuhun kuin jäätyneeseen tilanteeseen, jos valtio ei edelleenkään halua harjoittaa kentällä lentotoimintaa? Eikä Suomessa tai Helsingissä ole ollut jälkikäteen kansanäänestyksillä vaatia vaikka Enson talon purkamista ja Normenin palatsin takaisinrakentamista Katajanokalle. Mihin tällaiset kansanäänestykset johtaisivat, pohtii varmaan moni oikeusoppinut. Tämä on niin monisäikeinen kysymys, että on pakko tunnustaa, että vastuullisena helsinkiläisten rahoja ajattelevana ehdokkaana tekisi mieli nostaa kädet pystyyn. Mutta kuten olen aina sanonut, kannatan ja olen aina kannattanut Malmin lentokentän säilymistä ilmailukäytössä. On sääli, että hieno ja kunniakas osa Suomen ja Helsingin elävää historiaa katoaa, vaikka fyysistä historiaa alueelle jäisikin.